Meer weten of afspraak maken? 06 - 27 32 75 26 of info@bewust-vitaal.nl

Voeding en ondergewicht/ondervoeding

Bent u iemand die alles kan eten wat u wilt en toch niet aankomt? Veel mensen zullen jaloers op u zijn, maar ze beseffen niet dat aankomen voor u net zo moeilijk is als afvallen voor hen.

Een te laag gewicht kan een risico voor uw gezondheid zijn: u kunt een tekort hebben aan voedingsstoffen (ondervoeding), uw conditie kan achteruitgaan en u kunt u sneller lusteloos en moe voelen. Ook is de kans op botbreuken groter. Ondervoeding kan chronisch zijn bij iemand met een laag lichaamsgewicht, maar ontstaat vaak bij ziekten. Risicogroepen voor mensen met ondervoeding zijn ouderen, chronisch zieken en patiënten rond een operatie. Ondervoede patiënten herstellen minder goed van een ziekte of operatie en hebben een groter risico op complicaties.

Wanneer u last heeft van uw ondergewicht, bijvoorbeeld als u vaak moe of futloos bent of wanneer uw gewicht u in uw dagelijkse activiteiten hindert, kan uw (huis)arts u doorverwijzen.

U krijgt van mij een advies op maat, afgestemd op uw persoonlijke situatie. Soms is het nodig om tijdelijk drinkvoeding of andere supplementen te gebruiken. Dit gebeurt alleen als er geen andere opties zijn. Ook hier krijgt u, zo nodig, advies over. Met begeleiding komt u op een gezonde manier aan tot u weer een gezond gewicht heeft bereikt. Ik help u het eetpatroon zo aan te passen dat uw lichaam meer voedingsstoffen krijgt om uw gewicht in stand te houden of toe te laten nemen. Daarnaast kijk ik of met de huidige voeding alle vitaminen en mineralen ingenomen worden.

Ondergewicht kan komen door een onderliggende, onbekende ziekte. Als u in korte tijd veel afvalt zonder dat er een aanwijsbare reden voor is, kunt u het beste even naar de huisarts gaan.