Meer weten of afspraak maken? 06 - 27 32 75 26 of info@bewust-vitaal.nl

Voeding en diabetes

Bij diabetes maakt de alvleesklier minder of geen insuline aan (type1), of reageert het lichaam niet goed op de insuline (type2). Dit zorgt voor hoge bloedglucosespiegels en dat geeft op lange termijn gezondheidsrisico’s en verhoogd te kans op hart- en vaatziekten.

Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes. Het gaat dan vooral om de hoeveelheid koolhydraten en de verdeling van de koolhydraten over de dag, maar ook om de hoeveelheid voedingsvezels en om de soort en de hoeveelheid vet die wordt gegeten. Door anders te gaan eten is het meestal mogelijk om uw bloedglucosewaardes te verbeteren en de hoeveelheid medicatie te verminderen.

Koolhydraatbeperkt dieet
Bij diabetes type 2 wordt steeds vaker een koolhydraatbeperkt dieet ingezet. Een koolhydraatbeperkt dieet is een dieet waarbij u niet minder, maar vooral anders gaat eten door iets minder koolhydraten en iets meer vetten en eiwitten te eten. De hoeveelheid koolhydraten die gegeten kan worden verschilt per persoon. Ik kan bepalen welke mate van koolhydraatbeperking het beste past bij uw situatie, lijf, gezondheid en eetgewoonten. Daarnaast kan ik u leren hoe u etiketten kunt lezen en hoe u zelf een gezond dagmenu samenstelt. Ook wordt aandacht besteed aan het belang van voldoende lichaamsbeweging en ontspanning. Ik geef u een advies op maat, afgestemd op uw persoonlijke situatie.