Meer weten of afspraak maken? 06 - 27 32 75 26 of info@bewust-vitaal.nl

Voeding en verhoogd cholesterol en verhoogde bloeddruk

Verhoogd chelesterol
Een te hoog cholesterolgehalte kunt u niet voelen. Vaak wordt het per toeval ontdekt bij een bloedonderzoek. Cholesterol is een vetachtig stofje in het bloed, dat voor het grootste gedeelte in de lever gemaakt wordt. Een gedeelte komt via de voeding het lichaam binnen. Er zijn twee soorten cholesterol: HDL en LDL. Met name een te hoog LDL cholesterol is niet goed voor de conditie van de bloedvaten en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Verhoogde bloeddruk
Ook van een hoge bloeddruk hoeft u niets te merken, maar deze kan wel schade in het lichaam veroorzaken. Een hoge bloeddruk is namelijk een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. De kracht op de vaatwanden is groter dan normaal. Hierdoor kunnen op termijn de wanden van de bloedvaten beschadigen en kan aderverkalking optreden.

Zowel bij een verhoogd cholesterol als bij een verhoogde bloeddrukl is het mogelijk om met een gezonde leefstijl de risicofactoren zoveel mogelijk te beperken. Dit is te realiseren met een gezond voedingspatroon en door voldoende te bewegen. Indien er sprake is van overgewicht, kan gewichtsverlies extra bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Ieder mens is anders. Afhankelijk van uw leefstijl, leeftijd, klachten en medische situatie heeft uw lijf andere behoeften dan dat van een ander. Deze behoeften zijn persoonlijk en veranderen per levensfase. Ik kan u helpen om te kijken welke voeding het beste past in uw situatie en kan u ondersteunen bij het toepassen van de adviezen.