Meer weten of afspraak maken? 06 - 27 32 75 26 of info@bewust-vitaal.nl

Ben jij vrouw en boven de 50? Slik dan dagelijks 10 microgram vitamine D!

Waarvoor is vitamine D nodig?
Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling en bij het in stand houden van een goede weerstand.

Waar zit vitamine D in?
Het lichaam kan zelf vitamine D maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Zonlicht is dan ook de belangrijkste ‘bron’ van vitamine D. Ongeveer tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. Het advies van de gezondheidsraad is om dagelijks tussen 11.00 uur en 15.00 uur een kwartier tot een half uur buiten te komen met de handen en het hoofd onbedekt. Daarnaast levert voeding ook vitamine D. Vitamine D zit voornamelijk in vette vis (paling, zalm, makreel), in roomboter en het wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. In olie zit geen vitamine D.

Waarom moet een vrouw boven de 50 jaar extra 10 microgram vitamine D slikken?
Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Naarmate mensen ouder worden is de huid minder goed in staat om vitamine D aan te maken.

Welke groepen hebben nog meer extra vitamine D nodig?
Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen omdat ze bijvoorbeeld (bijna) nooit buiten komen of een hoofddoek of een sluier dragen krijgen het advies om extra vitamine D te gebruiken.

Overzicht groepen en hoeveelheid extra vitamine D per dag

Groep
Hoeveelheid
Kinderen van 0 tot en met 3 jaar 10 microgram
Zwangere vrouwen 10 microgram
Vrouwen van 4 t/m 49 jaar met een donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buitenkomen 10 microgram
Vrouwen van 50 t/m 69 jaar 10 microgram
Vrouwen van 70 jaar en ouder 20 microgram
Mannen van 4 t/m 69 jaar met een donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buitenkomen 10 microgram
Mannen van 70 jaar en ouder 20 microgram

Supplementen gebruiken
Vitamine D is onder andere te koop bij de drogist en apotheek in de vorm van druppels, capsules, pillen of als onderdeel van een multivitamine-supplement. Goedkopere huismerken zijn even goed als A-merken. Kijk goed op het etiket hoeveel je moet nemen en houd je aan de voorschriften.KP nummer 19102785989