Meer weten of afspraak maken?    06 - 27 32 75 26 of info@bewust-vitaal.nl

Voeding en Prikkelbaar Darm Syndroom

Regelmatig buikpijn of buikkrampen, niet goed naar de wc kunnen of juist diarreeklachten hebben, een opgeblazen gevoel, winderigheid, zuurbranden, een opgezette buik: allemaal klachten die kunnen optreden bij Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS).

De behandeling van PDS richt zich voornamelijk op het verminderen van de symptomen. Voeding, beweging en het vermijden van stress zijn daarbij belangrijke factoren. Als PDS patiënt heeft u daarbij een advies op maat nodig. Ik kan u daarbij helpen en u een advies geven dat past bij uw specifieke klachten en behoeften.

Vaak wordt verbetering bereikt bij een regelmatiger eetpatroon met genoeg voedingsvezels, vet en vocht en meer beweging. Soms helpt dit niet en zijn er nog steeds klachten. Dan zou het FODMAP-beperkt dieet uitkomst kunnen bieden.

FODMAP-beperkt dieet
Het FODMAP beperkt dieet is een speciaal dieet dat in Australië is ontwikkeld en een goed resultaat levert bij het merendeel van patiënten met het PDS.

FODMAP staat voor; Fermenteerbare Oligo- Di- en Monosachariden en Polyolen, welke zijn te verdelen in Fructose (aanwezig in bepaalde fruitsoorten), Fructanen (aanwezig in producten gemaakt van tarwe, rogge, gerst of bepaalde groentesoorten), Lactose (aanwezig in melkproducten), Galactanen (aanwezig in peulvruchten en sommige noten) en Polyolen (aanwezig in zoetstoffen en sommige groente- en fruitsoorten). Deze FODMaP’s kunnen een oorzaak zijn voor prikkelbare darmen. Bij mensen met PDS worden FODMAP’s slecht of niet opgenomen in de dunne darm. Dit heeft als gevolg dat ze vocht aantrekken en de darmen doen uitzetten. In de dikke darm zorgen de FODMAP’s vervolgens op een andere manier voor klachten. Ze vormen een voedselbron voor dikke darmbacteriën. Deze bacteriën vergisten de FODMAP’s. Hierbij komt gas vrij. Voor de meeste mensen is dit geen enkel probleem en ontstaan er geen klachten. Bij sommige mensen veroorzaakt dit een opgeblazen gevoel, krampen en winderigheid.

Het FODMAP-beperkt dieet bestaat uit 2 fases; de eliminatiefase en herintroductiefase.
Eliminatie
Tijdens het FODMAP-beperkt dieet laat u voor een aantal weken (maximaal 4 tot 6 weken) producten die veel FODMAP’s bevatten weg uit uw eetpatroon. Ik kan u uitleggen welke producten zijn toegestaan en welke producten u tijdelijk niet mag eten. Ik geef u advies zodat u ondanks de beperkingen tóch volwaardig kunt eten. Daarnaast krijgt u handvatten m.b.t. het lezen van etiketten. Het bijhouden van een eet- en klachtendagboek is onderdeel van deze fase.

Herintroductie
Na de eliminatie fase, waarin de klachten zijn verminderd, worden de FODMAP's geherïntroduceerd. Telkens wordt één groep gedurende één week opnieuw gegeten. Ik stem met u af welke dat is en in welke hoeveelheden. In deze fase komt u erachter welke voedingsmiddelen uw klachten veroorzaken.

Afronding
In de praktijk wordt, als iemand reageert op FODMAP's, vaak een overgevoeligheid gezien voor één à twee groepen. Als we eenmaal weten waarop u reageert gaan we samen verder onderzoeken in welke hoeveelheden u de FODMAP’s eventueel wél kunt verdragen. Vanwege het weglaten van enkele voedingsmiddelen, is het van belang om te zorgen dat u op de lange termijn geen voedingsstoffen te kort gaat komen. Ik kan u helpen bij de praktische uitvoering van dit ingewikkelde dieet. U krijgt een op uw persoonlijke situatie afgestemd advies over de beste aanpak.

Het dieet is geschikt voor patiënten met PDS. Wel wordt aangeraden het dieet alleen te volgen als de diagnose PDS door een arts is gesteld. Dit in verband met vergelijkbare klachten van andere darmziekten.