Vezels zijn onverteerbare delen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zitten onder andere in granen, groente en fruit. Het maagdarmkanaal kan vezels niet verteren. Vezels komen in de dikke darm terecht en daar zorgen ze er onder andere voor dat de darm goed werkt. Het eten van vezels heeft een positief effect op de bloeddruk en het eten van vezels wordt in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, een beroerte, diabetes type 2 en borst- en darmkanker. Er zijn 2 soorten vezels die een positief effect op het LDL cholesterol hebben: betaglucanen uit haver en pectines uit fruit. Een ander positief aspect is dat vezels verzadigen en bijdragen aan een betere stoelgang.
Zo eet je vezelrijk:
Het advies van de gezondheidsraad is om dagelijks 30-40 gram vezels te eten. Dit kun je halen door de volgende keuzes te maken:
Kies voor volkorenbrood in plaats van voor bruin-, wit-, mais of meergranenbrood
Voeg een eetlepel lijnzaad of chiazaad toe aan je muesli
Kies voor muesli in plaats van voor cruesli of krokante muesli
Eet dagelijks 2 stuks fruit
Eet 250 gram (liefst meer!) groente per dag
Kies voor zilvervliesrijst in plaats van voor witte rijst en voor volkorenpasta in plaats van voor witte pasta
Neem een handje noten per dag als tussendoortje
Eet regelmatig peulvruchten
Wed, 07 February