Meer weten of afspraak maken? 06 - 27 32 75 26 of info@bewust-vitaal.nl

Zelf nasikruiden maken

Een nadeel van kant en klare kruidenmixen is dat ze vaak veel zout bevatten. Eigenlijk is het heel simpel om zelf je nasikruiden te maken. Zelf maak ik altijd een grote hoeveelheid die ik in een afgesloten bakje bewaar, zodat ik vervolgens voor heel wat keren nasikruiden in huis heb. Meng:
2 lepels komijnzaad (=djintan)
2 lepels kurkuma (=koenjit)
2 lepels citroengras (=sereh)
4 lepels laos
4 lepels gember (=djahe)
4 lepels massala kerrie
4 lepels koriander (=ketoembar)
4 lepels knoflookpoeder
4 lepels uienpoeder
1/4 lepel chilipoeder (wees hier voorzichtig mee: liever te weinig dan teveel!)
Op 250 gram ongekookte rijst heb je ongeveer 1,5 a 2 eetlepels van het kruidenmengel nodig.
Kook de rijst (liefst zilvervliesrijst). Bak/wok je vlees en groente. Als dat klaar is voeg je het kruidenmengsel toe aan het vlees en de groente. Goed roeren. Voeg vervolgens ongeveer 2 eetlepels ketjap manis toe (TIP: ketjap bevat ook behoorlijk wat zout. Het verschilt echter per merk hoeveel zout erin zit en het loont de moeite om in de winkel etiketten de vergelijken en te kijken welke ketjap het minste zout bevat). Voeg een halve theelepel sambal oelek of sambal badjak toe (of meer of minder, afhankelijk van hoe pittig je de nasi wilt). Bak vervolgens de gekookte rijst mee, en klaar is je nasi. Eet smakelijk !

KP nummer 19102785989