Meer weten of afspraak maken? 06 - 27 32 75 26 of info@bewust-vitaal.nl

Tips om minder zout binnen te krijgen

De gemiddelde Nederlandse man krijgt ruim 9 gram zout binnen, de gemiddelde Nederlandse vrouw ruim 7,5. Het advies is om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Minder zout is namelijk beter voor de nieren en voor de bloeddruk.

Hieronder enkele tips om de zoutinname te verminderen:

Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten en neem liever geen kant-en-klaar producten zoals sauzen en soepen uit blik of kant-en-klaar maaltijden.

Let op met smaakmakers: vaak is daar veel zout aan toegevoegd. Denk hierbij aan ketjap, ketchup, sojasaus, kant-en-klaar kruidenmixen en bouillon.

Breng je eten op smaak met smaakmakers als ui, knoflook, citroensap, (verse)kruiden als basilicum, oregano, peterselie, kervel, bieslook en munt of specerijen als paprikapoeder, kerriepoeder, nootmuskaat en peper.

Maak zelf je eigen kruidenmixen. Zie bijvoorbeeld mijn eerder post (hieronder) voor de nasikruiden (ook te gebruiken voor bami!).

Kook groenten in weinig water of roerbak of stoom ze of rooster ze in de oven. Er blijft dan meer smaak aan de groente zitten.

Verhoog de hoeveelheid kalium in je voeding. Kalium werkt namelijk bloeddrukverlagend. Kalium zit vooral in groenten, fruit, aardappelen, noten en peulvruchten.

KP nummer 19102785989